Contacteer ons +32 479 57 74 34

Chape

Traditionele chape

Het plaatsen van chape is van essentieel belang voor het plaatsen van de vloertegels, parket, epoxy of andere gietvloeren zoals steentapijt enz. De chape bevat 250 kg/m3 cement.

Het is geen zichtbaar onderdeel van uw afwerking, maar toch van essentieel belang.

Er zijn verschillende toebehoren, die men kan toevoegen om de eigenschappen van de chape te wijzigen.

Vezelwapening

Draad 38 x 38 x 1

Net 50 x 50 x 2

Randisolatie en uitzetvoegen

PE folie

Droogtijdversnellers

Versterkte chape

Akoestische isolatie

Hechtende dekvloer

De chape wordt hechtend geplaatst op de ondergrond (vb. druklaag). Bij voldoende dikte is er geen netwapening of vezelwapening noodzakelijk.

Men kan de dekvloer eventueel aanbranden. Dan kan de dekvloer tot of dikker dan 5 cm geplaatst worden. Bij dunnere chape dan 5 cm moet die extra versterkt worden.

Niet-hechtende dekvloer

De chape is niet vastgehecht aan de ondergrond. De chape wordt van de draagvloer gescheiden door middel van een plastiek folie of akoestische isolatie. Het is dan wel aan te raden om deze dekvloer te wapenen met netten of vezels.

Zwevende dekvloer

De chape is gescheiden van de draagvloer door een scheidingslaag van bijvoorbeeld akoestische matten of PE-folie. Er is hier geen hechting met de ondergrond. We raden wel aan om deze dekvloer te wapenen met netten of vezels.
Bekijk de technische fiche vezels en technische fiche PE folie.

Dekvloer bij vloerverwarming

De chape wordt aangebracht bovenop de vloerverwarmingselementen. Er wordt eveneens een dispertieproduct aan de chape toegevoegd. Hierdoor wordt een goede thermische geleidbaarheid bekomen. Het is aangeraden om deze dekvloer te wapenen d.m.v. netten of vezels.

Sneldrogende dekvloer

Men kan de chape de droogtijd van de chape verkorten door hulpstoffen en versnellers met de chape te mengen. Dit gebeurt op aanvraag en de droogtijd is afhankelijk van de hoeveelheid hulpstoffen of welke versnellers er worden toegevoegd.
Bekijk de technische fiche sneldrogende chape.

Uitvulchape en hellingschape

Deze wordt geplaatst op daken of terrassen onder helling. Hier bevat de chape 200 kg cement per m3. Het kan ook onder thermische isolatie op gelijkvloers of verdiepingen. De chape wordt dan ook waterpas geplaatst waarna de isolatieplaten en/of vloerverwarming worden aangelegd.

Fiber Compound Duremit

Wij zijn groot voorstander van het plaatsen van Thermomix cementgebonden isolatiemortel gecombineerd met Duremit chape, dit is de toekomst. Wanneer we EPS combineren met Duremit chape kan de EPS dikker geplaatst worden om een betere isolatiewaarde te bekomen.

Enkele voordelen van Duremit chape zijn:

De druksterkte is 2,5 x hoger dan de traditionele chape

De droogtijd is aanzienlijk sneller omdat er minder water gebruikt wordt en omdat de chape dunner geplaatst wordt, hierdoor kan de afwerking sneller starten

De toplaag van de Duremit chape is veel harder en ook minder poreus

Ten slotte is het aantrekkelijk dat de dekvloer rechtstreeks op vloerverwarming kan worden geplaatst. De vloer is dankzij de verdichting beter warmtegeleidend.

Renovatiechape

Dit kan vanaf een dikte van 3 cm met de juiste hulpstoffen.

U kunt alle technische fiches van onze producten verkrijgen. Ook voor wapening en isolatie. Wenst u meer informatie of een vrijblijvende prijsofferte? Neem dan zeker contact met ons op.

Richtlijnen bij het uitkiezen van een chapevloer

Zie richtlijnen